När dikten blir verklighet

Jag läser mycket. Det är blandat mellan biografier och fakta, romaner och deckare. Och ofta läser jag med öronen, något jag alltid gillat. Att någon läser för mig är mysigt. Att lyssna och tänka, få sagan presenterad. Så ljudböcker står högt i kurs hos mig.

Nå, under 2016 har jag läst många historiska skillnader om konflikter under 1900-talet, om politik och om politiker. Jag har läst om andra världskriget och kalla kriget och försökt förstå. Försökt. Å andra sidan har vi ju just nu  en situation i världen där högerpopulismen växer sig starkare och det förefaller som intoleransen igen ökar. Där det går att se paralleller till tidigare skeenden. Eller?

Ibland behöver jag bara ljud, så det har på senaste tiden blivit en del action och deckare. I november läste jag Jussi Adler-Olsens bok “Washingtondekreten” som handlar om hur en president kastar USA in i inbördeskrig på grund av en rätt annorlunda användning av presidentdekret. Det  exekutiva order en president kan utfärda för att få igenom sina förslag utan att behöva passera kongress och senat.

I boken bränner det till (minst sagt) då dekreten är långtgående och inskränker demokratin. Det jobbiga är att vi nu har en president i USA som också utfärdar dekret på löpande band. Långtgående och i våra ögon bisarra. Jag hoppas verkligen INTE att det barkar åstad som i boken.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *