Det där med parlamentarism

Vad är det vi sysslar med i politiken egentligen och var är det som fastnar – hos oss och hos väljarna? Vi som sysslar med politik drivs (till övervägande del gissar jag) av viljan att förändra, av att kunna påverka hur vår kommun, landsting eller stat styrs. Vi kan vara duktiga på att snappa upp trender, skeenden eller risker och agera på dem. Vi kan ha helt nya idéer som vi vill pröva. Vi vill förnya. Vi vill förändra. För det krävs mandat, politiskt mandat dvs makt.

Vägarna till att få mandat att förändra är att vi kan övertyga väljarna om att det just vi vill är den bästa vägen. Att våra förslag, reformer och stryning är de bästa. Får vi inte det kan vi inte agera. Som nu. Vi kan inte driva moderat politik för att vi är i opposition och vi är i allians med C, L och KD. Att vara lojal med alliansen har varit överordnat.

Precis på samma sätt fungerar den rödgröna sidan S tillsammans med Mp gör sig beroende av “kamrat 4%” (förlåt, så kanske man inte får säga längre) V och är på så sätt lika låsta som M i Alliansen. Samtidigt seglar alla partier runt individuellt och gör utspel. Ett parti står utanför, SD, på grund av att de är ett parti med grund i nazistiska och rasistiska ideologier. Med rätta. Men problemet är att de inte i parlamentariska sammanhang konfronteras med detta, vi har inte provtryckt dem.

Jag kan tänka mig att det som nu händer faktiskt kommer att återställa det parlamentariska “normalläget” där partier står upp för sin politik. Där vi moderater kan driva frågor som vi tror är bra för Sverige. MEN med detta inte sagt att vi ska driva SDs politik, de får de göra själva och det för de – utan att någon seriöst ifrågasätter vad de säger, testar deras förslag eller provtycker deras politk.

Vi har fortfarande mer gemensamt med C, L och KD som Allians, och säkert också i vissa frågor med S och Mp, än vi har med SD och för den delen V. Men DÖ och senare samtliga partiers oförmåga att förhålla sig kritiskt till SD och samtidigt vara konstruktiva i politiken. För det som hänt nu är ju att SAMTLIGA har anpassat sig eller förhållit sig till SD genom att försöka undvika dem. Att lägga energi på detta undvikande har tagit tid och initiativ från vår egen politikutveckling.

Vad väljarna givit oss förtroende för är att driva Moderat politik och det ska vi göra. Allt annat blir är faktiskt ett svek.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *