Jag bor på “skräpmark” välkommen hit

Estradören Kjell A Nordström har kallat Gotland och Värmland för “skräpmark”, platser utan universitet och framtid. Istället framhåller han att Stockholm har en befolkningstillväxt som är större än Kinas – hur man nu kan kalla sig “forskare” och jämföra ett land med 1 miljard invånare med en stad (region) med dryga 2 miljoner. Snarare är det väl så att “författaren” i Kjell tar sig friheter att blanda bort korten lite.

Men han missar ett par saker, ja förutom det där med äpplen och päron. JA, det pågår en urbainsering och den går undan. Man beräknar att 75% av jordens befolkning 2050 kommer att bo i storstäder. Fokus ligger på de asiatiska städerna och i Asien beräknas cirka 55% av jordens befolkning bo. Bara det Kjell…

Tillbaka till Stockholm, Gotland och Värmland. Nu har vi ju både i Värmland och på Gotland Universitet. Det är bra och det bidrar till tillväxt. Det är också så att många som studerar på dessa orter faktiskt värderar tillvaron där och väljer att bli kvar. Som i Stockholm, under en tid. På Gotland har vi en potential att leva och vara i en fantastisk miljö. Rimliga bostadspriser, jag har lön som mina kollegor i Stockholm (jag jobbar i en koncern med 990 anställda varav några har förmånen att jobba på Gotland) ochjag har fem minuter till jobbet. Ni fattar, fem minuter. istället för en timme enkel väg, eller 45 minuter, eller 20. Fem.

För vad som krävs idag är kommunikation. Bra bredband – här är Gotland sverigebäst – och snabba kommunikationer till det där Stockholm. För oss är det flyg och båt, för andra tåg, bil eller buss. Men vi slipper som sagt pendlingsköer. Att jag därtill kan välja att spendera min fritid med något jag gillar. Vad kan gå fel.

Gotland har den lägsta arbetslösheten i landet och vi ser inflyttning. Det är toppen. Den inflyttningen är både invandring, arbetskraft, ungdomar och äldre. Vi behöver bli bättre på åldrarna 30-55 men med lite annan politik så… Men Stockholm då? Stockholms främsta befolkningstillväxt är invandringen, inte den nationella migrationen. Så var det sagt.

Sträck på ryggen alla småstäder. Vi har en framtid och kortare väg till jobbet. Om jag skulle önska något är det dock en direktlinje med flyg till Kastrup. På väg ut i världen. Då ni.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *